středa 27. července 2016

 Vznik průkazu energetické náročnosti

V dnešní době si už málokdo z nás dovede představit život bez auta, bez elektřiny nebo teplé vody. Abychom tohle všechno mohli mít spalujeme velké množství fosilních paliv a produkujeme spousty skleníkových plynů. V první řadě to vede ke klimatickým změnám, ale také se nám tenčí zásoby paliv. Stejně tak jako v automobilovém průmyslu snižují emise produkované auty, snaží se PENB směřovat majitelé nemovitostí k ekologičtějšímu a ekonomičtějšímu provozu budov.

Průkaz energetické náročnosti budovy je nástroj pro porovnání budov z pohledu ekonomiky provozu. Asi nikdo by si za stejné peníze nechtěl koupit budovu s nesrovnatelně většími provozními náklady, když by mohl mít energeticky nenáročnou stavbu. K tomuto rychlému a jasnému srovnání postačí grafická část průkazu. V této části na první pohled vidíte kolik energie je nutné dodat pro běžný chod domácnosti. 

Povinnost předložit PENB při prodeji nebo pronájmu vede majitele ke snaze posunout nemovitost do lepší energetické třídy a tím i zvýšit její hodnotu na trhu. Stejně tak investor, který vkládá peníze do novostavby nebo rekonstrukce to nejspíš nedělá s tím, že budova bude žrout energie. PENB je tu proto abychom si uvědomili kolik energie domem protoče a kde je možné ji ušetřit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat