úterý 26. července 2016

PENB - co znamená tato zkratka?

PENB

Co znamená tato zkratka?


Jedná se o průkaz energetické náročnosti budov. Dokument skládající se ze dvou částí, složí především pro vzájemné porovnávání budov mezi sebou. První část je mnohastránkový protokol, ve kterém jsou identifikační údaje budovy, dále popis stavebních konstrukcí, popis zdroje pro vytápění a ohřev teplé vody. Pro běžného člověka je však zajímavější část druhá - grafická. V této části PENB jsou shrnuty všechny nejdůležitější informace. Od již zmíněných identifikačních údajů, celkové dodané energie až po zařazení jednotlivých systémů do energetických tříd, jako u energetických štítků domácích spotřebičů.

Kdy potřebuji PENB?


Situace, ve kterých je nutné předložit průkaz, jsou definované v Zákoně o hospodaření energií (zákon č. 406/2000 Sb.). Velmi zjednodušeně může říct, že existují čtyři základní situace. První z nich je prodej nemovitosti nebo její pronájem. V obou případech je nutné PENB předložit. Ani v případě novostavby se objednání průkazu nevyhneme. V případě rozsáhlejší rekonstrukce je opět nevyhnutelné.Výjimku tvoří budovy sloužící pro rekreaci, které nejsou využívány celoročně nebo budovy využívaná k bohoslužbám.

Kde vzít PENB?

Jediná možnost je vyhledat osobu oprávněnou k vypracování průkazu energetické náročnosti. Zhotovitelem je tedy energetický specialista, který získal oprávněné od Ministerstva průmyslu a obchodu. Firem zabývajících se touto problematikou je mnoho, je ale dobré vybírat si ověřené společnosti s kvalitním zázemím. Jednou z takových je společnost chciPRŮKAZ.cz, která působí po celé České republice a má velmi dobré reference.



PENB



Žádné komentáře:

Okomentovat