úterý 26. července 2016

Průkazy a časté a dotazy


 Průkazy a časté dotazy

Kolem průkazů energetické náročnosti budovy (zkratka PENB) se točí spousta otázek. Je pochopitelné, že pro nezasvěceného člověka může být tento dokument jedna velká neznámá, pojďme si tedy zodpovědět několik častých dotazů.

Co je průkaz energetické náročnosti budovy? Jedná se o dokument sloužící k porovnání budov a pro orientační představu o nákladech na provoz.

Je rozdíl mezi průkazem a štítkem? Ne, obojím je myšleno to stejné. A to průkaz energetické náročnosti budovy. Jde zde pouze o špatné pojmenování.

Co je potřeba pro zpracování PENB? Pro vypracování je potřeba projektová dokumentace obsahující půdorysy všech podlaží, svislé řezy objektem, pohledy, technickou zprávu a popis systémů vytápění a ohřevu teplé vody. 

Co dělat, když nemám k dispozici projektovou dokumentaci? V tomto případě je nejlepší osobní návštěva zhotovitele, který provede zaměření.

Jaká je platnost PENB? Ode dne vyhotovení je platnost 10 let, případně do provedení větší změny stávající budovy.

Kdo kontroluje dodržení povinnosti mít průkaz? Kontroly provádí Státní energetická inspekce, kterou zřídilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kdo smí zhotovit průkaz energetické náročnosti? Pouze osoba oprávněná Ministerstvem průmyslu a obchodu. Seznam energetických specialistů je možné nalézt na stránkách ministerstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat